Aktualności|

W sobotnie popołudnie,  16 listopada 2019 roku, w Lachowicach odbył się XIX Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”, w którym udział wzięły gospodynie z gminy Zawoja.

Podczas tego kulinarnego pojedynku stoły wręcz uginały się pod ciężarem jedzenia. Wszystko za sprawą 12 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu suskiego i grupy uczniów z Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej. W tym roku królowały dania z królika, gdyż to on był tematem przewodnim tych kucharskich zmagań. Jedzenie przygotowano w dwóch kategoriach:  potrawy typowo regionalne i potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych. Jury dodatkowo oceniało również nalewki.

fot. Wojciech Ciomborowski

W kategorii dań współczesnych opartych na regionalnym dziedzictwie triumfowało Stowarzyszenie „Nasza Skawica”, serwując królika duszonego w śmietanie. Na stole Skawiczanek pojawił się także: rosół z pokrzywą, marchewka w maśle, pasztet z królika, nalewki z ziół, pierożki i ciasta. II nagroda w tej kategorii powędrowała do pań z Koła Gospodyń Wiejskich „ZAWOJANKI” z Zawoi Dolnej, za królika w śmietanie na jarzynach. Oprócz tego można było u nich również skosztować rosołu z ziemniakami, klopsów w sosie koperkowym, placka z jabłkami i buchty. Z kolei przygotowana do przepicia „diabelska” nalewka, uzyskała wyróżnienie.

fot. Wojciech Ciomborowski

Uczestnicy prezentowali swoje dania na pięknie nakrytych stołach, wykorzystując unikatowe, regionalne dekoracje. Estetyka podania i regionalna oprawa sprawiły, iż degustacja potraw była także ucztą dla oka. Współczesny, pędzący świat prowadzi do zmian także w kuchni. Niemniej jednak konsumenci coraz bardziej doceniają tradycję. Choć w sposób bycia współczesnego człowieka idealnie wpisuje się fast food, ludzie mimo to, na nowo pragną powoli celebrować jedzenie. Chętnie próbują regionalnych potraw i sięgają do historii żywności, zachowując wspomnienia smakowe. Uczestniczki co roku wyszukują stare przepisy i przygotowują niesamowite, tradycyjne potrawy oraz nalewki pochodzące z ich miejscowości.

fot. Wojciech Ciomborowski

Konkurs potraw regionalnych „O Złotą Warzechę” jest organizowany od dwudziestu lat po to, aby ocalić od zapomnienia lokalne potrawy i odsłonić tajemnice kuchni babiogórskiej. Dostrzec można również, powrót do  dawnych zwyczajów, spuścizny kulinarnej i zapomnianych smaków. Konkurs jest wspaniałą formą spotkań, wymiany doświadczeń, integracji i wspólnej zabawy gospodyń z całego powiatu suskiego.

                                                                                                                      mg
fot. Wojciech Ciomborowski

 

 

Comments are closed.

chapman sigaracaptain blackdavidoff sigaradjarum blackmarlboro sigaracavallo sigaracolts sigaradunhill sigaraesse sigaraharvest sigarakent sigaralucky strikemarvel sigaraparliament sigarasenator sigarasonranie sigarawinstonlark sigaraal capone sigaralm sigaraome sigarapall mall sigaramuratti sigararothmans sigaraviceroy sigaracamel sigaramore sigaraheets sigaraVogue Frisson sigaramilano sigarakeno club sigaraoscar sigaraBlack Devil Sigaramond sigaraoris sigaraeve sigaraRockets SigaraPhilip Morris Blue Caps Sigara mentollümentollü sigaraneo sigaraBond Premium mix SigaraUnited Sigaraindigo sigaraamerican spirit sigaraIQOS Terea Sigara520 kalpli sigaracaptain blacksigara satın aldeneme 31sakarya escortsakarya escortbursa escortsakarya escortsakarya escortsakarya escortsakarya escortcasibom girişcasibom güncelcasibom güncel girişcasibom resmi girişcasibom resmi adrescasibom resmi girişcasibom girişcasibom güncel girişcasibom güncelcasibomescort bursagörükle escortgörükle escortbursa escortizmit escort bayanizmit escort bayanmarmaris escort bayanmecidiyeköy escort bayantekirdağ escort bayanbodrum escort bayanavcılar escort bayanbeylikdüzü escort bayanesenyurt escort bayan
Close Search Window
Skip to content