Aktualności|

W sobotnie popołudnie,  16 listopada 2019 roku, w Lachowicach odbył się XIX Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”, w którym udział wzięły gospodynie z gminy Zawoja.

Podczas tego kulinarnego pojedynku stoły wręcz uginały się pod ciężarem jedzenia. Wszystko za sprawą 12 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu suskiego i grupy uczniów z Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej. W tym roku królowały dania z królika, gdyż to on był tematem przewodnim tych kucharskich zmagań. Jedzenie przygotowano w dwóch kategoriach:  potrawy typowo regionalne i potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych. Jury dodatkowo oceniało również nalewki.

fot. Wojciech Ciomborowski

W kategorii dań współczesnych opartych na regionalnym dziedzictwie triumfowało Stowarzyszenie „Nasza Skawica”, serwując królika duszonego w śmietanie. Na stole Skawiczanek pojawił się także: rosół z pokrzywą, marchewka w maśle, pasztet z królika, nalewki z ziół, pierożki i ciasta. II nagroda w tej kategorii powędrowała do pań z Koła Gospodyń Wiejskich „ZAWOJANKI” z Zawoi Dolnej, za królika w śmietanie na jarzynach. Oprócz tego można było u nich również skosztować rosołu z ziemniakami, klopsów w sosie koperkowym, placka z jabłkami i buchty. Z kolei przygotowana do przepicia „diabelska” nalewka, uzyskała wyróżnienie.

fot. Wojciech Ciomborowski

Uczestnicy prezentowali swoje dania na pięknie nakrytych stołach, wykorzystując unikatowe, regionalne dekoracje. Estetyka podania i regionalna oprawa sprawiły, iż degustacja potraw była także ucztą dla oka. Współczesny, pędzący świat prowadzi do zmian także w kuchni. Niemniej jednak konsumenci coraz bardziej doceniają tradycję. Choć w sposób bycia współczesnego człowieka idealnie wpisuje się fast food, ludzie mimo to, na nowo pragną powoli celebrować jedzenie. Chętnie próbują regionalnych potraw i sięgają do historii żywności, zachowując wspomnienia smakowe. Uczestniczki co roku wyszukują stare przepisy i przygotowują niesamowite, tradycyjne potrawy oraz nalewki pochodzące z ich miejscowości.

fot. Wojciech Ciomborowski

Konkurs potraw regionalnych „O Złotą Warzechę” jest organizowany od dwudziestu lat po to, aby ocalić od zapomnienia lokalne potrawy i odsłonić tajemnice kuchni babiogórskiej. Dostrzec można również, powrót do  dawnych zwyczajów, spuścizny kulinarnej i zapomnianych smaków. Konkurs jest wspaniałą formą spotkań, wymiany doświadczeń, integracji i wspólnej zabawy gospodyń z całego powiatu suskiego.

                                                                                                                      mg
fot. Wojciech Ciomborowski

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content