Polish English German Norwegian

Babiogórskie Centrum Kultury 

Kamery OnLine

Babia Góra 
widok z Zawoi Składy

HomeIMPREZYNajbliższe imprezyImprezy 201920 kwietnia - Konkurs na koszyk ze święconym

20 kwietnia - Konkurs na koszyk ze święconym


Regulamin Gminnego Konkursu na Koszyk ze Święconym

Tematyka konkursu: Tradycyjny koszyk ze święconym

Organizatorzy: Babiogórskie Centrum Kultury w Zawoi

Termin konkursu: 20 kwietnia 2019 roku

  • po święceniu pokarmów na Skawicy o 11.00 (Świetlica Wiejska, I piętro remizy OSP)
  • po święceniu pokarmów w Zawoi Wilcznej o 12.15 (Szkoła Zawoja Wilczna)

Cele konkursu: Popularyzacja tradycji wielkanocnych Górali Babiogórskich

Warunki uczestnictwa:

  • do konkursu można przystąpić indywidualnie lub rodzinnie
  • każdy uczestnik przygotowuje jeden koszyk
  • uczestnicy przynosząc koszyk powinni ubrani być w babiogórskim stroju regionalnym
  • każdy koszyk winien być opatrzony karteczką z czytelnym imieniem i nazwiskiem oraz adresem uczestnika

Kryteria oceny. Ocenie podlegać będzie:

  • koszyk
  • zawartość koszyka
  • dekoracja
  • strój babiogórski

Ocenie konkursowej nie będą podlegały wszelkie produkty kupowane (poza kiełbasą) w rodzaju owoców, słodyczy, baranków z czekolady, zajączków kurcząt z cukru itp. oraz wszelkiego rodzaju malowane pisanki. Nie będą też podlegały ocenie wszelkie serwetki z tworzyw sztucznych, sztuczne  kwiaty oraz bazie.

Ocenie nie podlegają koszyki wykonane z tworzyw sztucznych oraz wiklinowe o ozdobnych współczesnych formach.

Uwaga: o zwycięstwie w konkursie mogą decydować detale (np. haft na serwetce, pojemnik na sól, itp.)

Najbardziej tradycyjne koszyki zostaną nagrodzone.

Przygotowanie koszyka

Na przygotowane „święcone” powinny składać się tradycyjne potrawy z regionu zamieszkałego przez Górali Babiogórskich, są to: baranek upieczony z ciasta (dopuszczalny także baranek z cukru), chleb, babka wielkanocna karbowana lub gładka z otworem w środku, upieczona w tradycyjnej formie kamionkowej lub metalowej, korzeń chrzanu, sól, kiełbasa i jajka (na obszarze zamieszkałym przez Babiogórców były wyłącznie jajka malowane na jeden kolor za pomocą barwników roślinnych). W skład święconego wchodził także słony kołacz i kołacz pieczony na słodko. Święcono również w przeszłości małe oscypki i krowi podsuszany ser oraz masło (często uformowane w ozdobnych foremkach). Święcono również butelkę z wodą.  Święcone noszono w koszyku o tradycyjnej formie wykonanym z korzenia lub wikliny (owalny kabłąkiem).  Umieszczano je tez niekiedy w małym koszyku „na ziemniaki” lub w drewnianej albo słomianej tzw. opałce (rodzaj miski). Noszono je także w misce glinianej umieszczonej w małej płachcie.

Dekoracja

Wnętrze koszyka, opałki itp. powinno być wyścielone lnianą białą serwetką, gładką lub haftowaną białym haftem babiogórskim lub makowskim. Do dekoracji należy użyć gałązki barwinka, mirtu i bazi.

Pod Diablakiem

NOWY NUMER
JUŻ W SPRZEDAŻY
WIOSNA 2019

Reklama

Turystyczna Zawoja

Wszystkie ogłoszenia na www.zawoja.net.pl

Biuletyn Urzędu Gminy