Polish English German Norwegian

 

Kamery OnLine

Babia Góra 
widok z Zawoi Składy

HomeImprezy 201715 kwietnia - Konkurs na Koszyk ze Święconym

15 kwietnia - Konkurs na Koszyk ze Święconym

 

REGULAMIN Gminnego Konkursu na Koszyk ze Święconym


Tematyka konkursu: Tradycyjny koszyk ze święconym

Organizatorzy: Babiogórskie Centrum Kultury w Zawoi

Termin konkursu: 15 kwietnia 2017
• po święceniu pokarmów na Skawicy o 11.00 (Świetlica Wiejska, I piętro remizy OSP)
• po święceniu pokarmów w Zawoi Wilcznej o 12.00 (Szkoła Zawoja Wilczna)

Cele konkursu: Popularyzacja tradycji wielkanocnych Górali Babiogórskich

Warunki uczestnictwa:
• do konkursu można przystąpić indywidualnie lub rodzinnie
• każdy uczestnik przygotowuje jeden koszyk
• uczestnicy przynosząc koszyk powinni ubrani być w babiogórskim stroju regionalnym
• każdy koszyk winien być opatrzony karteczką z czytelnym imieniem i nazwiskiem oraz adresem uczestnika

Kryteria oceny. Ocenie podlegać będzie:
• koszyk
• zawartość koszyka   
• dekoracja
• strój babiogórski

Ocenie konkursowej nie będą podlegały wszelkie produkty kupowane (poza kiełbasą) w rodzaju owoców, słodyczy, baranków z czekolady, zajączków kurcząt z cukru itp. oraz wszelkiego rodzaju malowane pisanki. Nie będą też podlegały ocenie wszelkie serwetki z tworzyw sztucznych, sztuczne  kwiaty oraz bazie.
Ocenie nie podlegają koszyki wykonane z tworzyw sztucznych oraz wiklinowe o ozdobnych współczesnych formach.

Uwaga: o zwycięstwie w konkursie mogą decydować detale (np. haft na serwetce, pojemnik na sól, itp.)

Najbardziej tradycyjne koszyki zostaną nagrodzone.


Przygotowanie koszyka
Na przygotowane „święcone” powinny składać się tradycyjne potrawy z regionu zamieszkałego przez Górali Babiogórskich, są to: baranek upieczony z ciasta (dopuszczalny także baranek z cukru), chleb, babka wielkanocna karbowana lub gładka z otworem w środku, upieczona w tradycyjnej formie kamionkowej lub metalowej, korzeń chrzanu, sól, kiełbasa i jajka (na obszarze zamieszkałym przez Babiogórców były wyłącznie jajka malowane na jeden kolor za pomocą barwników roślinnych). W skład święconego wchodził także słony kołacz i kołacz pieczony na słodko. Święcono również w przeszłości małe oscypki i krowi podsuszany ser oraz masło (często uformowane w ozdobnych foremkach). Święcono również butelkę z wodą.
 
Święcone noszono w koszyku o tradycyjnej formie wykonanym z korzenia lub wikliny (owalny kabłąkiem).  Umieszczano je tez niekiedy w małym koszyku „na ziemniaki” lub w drewnianej albo słomianej tzw. opałce (rodzaj miski). Noszono je także w misce glinianej umieszczonej w małej płachcie.

Dekoracja:                                                                    
Wnętrze koszyka, opałki itp. powinno być wyścielone lnianą białą serwetką, gładką lub haftowaną białym haftem babiogórskim lub makowskim. Do dekoracji należy użyć gałązki barwinka, mirtu i bazi.

Turystyczna Zawoja

Wszystkie ogłoszenia na www.zawoja.net.pl

Biuletyn Urzędu Gminy

Pod Diablakiem